Privatizacija vojaške prehrane
Novice.Dnevnik.si Novice/Slovenija/V središču
Privatizacija vojaške prehrane
Zaradi varčevalnih ukrepov bosta MORS in Slovenska vojska oddala štiri vojaške kuhinje najboljšim ponudnikom
Slovenija - ponedeljek, 09.01.2012
Ljubljana - Med pripadniki Slovenske vojske (SV) je v zadnjih mesecih vse bolj slišati glasove nezadovoljstva. Tako naj bi številni profesionalni vojaki v zadnjem času že razmišljali o odhodu iz vojaških vrst, vendar je to precej zapletena zadeva, saj bi morali vračati tako stroške kot finančne nagrade. Za zadnji zaplet so poskrbeli vojaški kuharji oziroma napovedana delna privatizacija vojaške prehrane.
(Foto: Slovenska vojska)
Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) je od predstavnikov obrambnega ministrstva in SV zahteval sklic nujnega sestanka zaradi napovedi novih varčevalnih ukrepov, na podlagi katerih naj bi manjše vojaške kuhinje letos dali v najem zunanjim izvajalcem kot delilnice hrane. Ostale naj bi le kuhinje v večjih vojašnicah, kot so Franc Rozman Stane v Ljubljani, Postojna, Vrhnika, Maribor, Celje, Cerklje ob Krki, Kranj in Slovenska Bistrica. Sindikalisti MORS že vnaprej nasprotujejo privatizaciji vojaške prehrane in so zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo s presežnimi vojaškimi kuharji. Ob tem so poudarili, da je bila ekipa slovenskih vojaških kuharjev večkrat nagrajena na mednarodnih tekmovanjih, kot je denimo svetovno prvenstvo v kuhanju, kjer so dvakrat osvojili bronasto medaljo.
Sindikat obrambnega ministrstva je od SV in MORS zahteval odgovor na željo po sestanku do minulega petka, sicer naj bi posegli po drugih oblikah sindikalnega pritiska. Vendar odgovora ni bilo. "Delodajalca smo večkrat opozorili tudi na to, da so zaradi narave dela v obrambnem resorju potrebe po storitvah servisnih dejavnosti, med katere uvrščamo tudi kuhinjo, velikokrat drugačne, kot je to v dejavnostih, ki se opravljajo od ponedeljka do petka. Zagotavljanje dostave hrane na oddaljene lokacije in terene je bilo že doslej povezano s številnimi težavami. Ne predstavljamo si, da bi zunanji izvajalec lahko za isto ceno zagotavljal storitev enako kvalitetno in v istih količinah," pravi Marjan Lah, izvršni sekretar za informiranje SMO. V sindikatu sicer razumejo nujnost racionalizacije javne uprave, vendar se je po njihovih izkušnjah prenašanje obveznosti na zunanje izvajalce pokazalo kot neracionalna rešitev in še večji strošek za proračunskega uporabnika. Prav tako so v bistveno slabši položaj postavljeni delavci, ki so jih prevzeli zunanji izvajalci.
V Slovenski vojski pravijo, da sicer načrtujejo oddajo priprave hrane zunanjim izvajalcem le v štirih vojašnicah. Kolikšni bodo prihranki, še ne vedo, saj še ni bilo javnih razpisov, ocenjujejo pa, da bodo privarčevali okoli petino sedanjih stroškov. Vojaški kuharji iz privatiziranih kuhinj pa bodo dobili "prekomando", saj naj bi jih prerazporedili v druge kuhinje Slovenske vojske, ker za zdaj ne načrtujejo prerazporejanja pripadnikov stalne sestave k zunanjim izvajalcem. "Zaradi večkratnega rebalansa proračuna za Slovensko vojsko smo sprejeli tudi različne varčevalne ukrepe in racionalizirali tiste dejavnosti v vojski, ki so posredne za zagotavljanje temeljne dejavnosti. Zagotavljanje delovanja vojaških kuhinj v miru je sicer eden od pomembnih elementov za podporo delovanja, vendar smo ocenili, da bi jo lahko opravljale tudi za to specializirane organizacije, ki niso v sestavi Slovenske vojske. Prav tako je bil eden od vplivnih faktorjev tudi limitiran kadrovski načrt za dopolnitev Slovenske vojske, ki ne omogoča rasti, ampak je omejeno število stalne sestave na 7600," nam je pojasnil tiskovni predstavnik SV Simon Korez. Sicer pa naj bi zunanji izvajalci za Slovensko vojsko že opravljali številne manjše storitve, kot so servisiranje vozil, čiščenje prostorov, avtobusni prevozi ter zagotavljanje prehrane v nekaterih vojaških objektih z malim številom pripadnikov stalne sestave