Novice.Dnevnik.si Novice/Slovenija/V sredi?u
Privatizacija vojake prehrane
Zaradi var?evalnih ukrepov bosta MORS in Slovenska vojska oddala tiri vojake kuhinje najboljim ponudnikom
Slovenija - ponedeljek, 09.01.2012
Ljubljana - Med pripadniki Slovenske vojske (SV) je v zadnjih mesecih vse bolj sliati glasove nezadovoljstva. Tako naj bi tevilni profesionalni vojaki v zadnjem ?asu e razmiljali o odhodu iz vojakih vrst, vendar je to precej zapletena zadeva, saj bi morali vra?ati tako stroke kot finan?ne nagrade. Za zadnji zaplet so poskrbeli vojaki kuharji oziroma napovedana delna privatizacija vojake prehrane.
(Foto: Slovenska vojska)
Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) je od predstavnikov obrambnega ministrstva in SV zahteval sklic nujnega sestanka zaradi napovedi novih var?evalnih ukrepov, na podlagi katerih naj bi manje vojake kuhinje letos dali v najem zunanjim izvajalcem kot delilnice hrane. Ostale naj bi le kuhinje v ve?jih vojanicah, kot so Franc Rozman Stane v Ljubljani, Postojna, Vrhnika, Maribor, Celje, Cerklje ob Krki, Kranj in Slovenska Bistrica. Sindikalisti MORS e vnaprej nasprotujejo privatizaciji vojake prehrane in so zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo s presenimi vojakimi kuharji. Ob tem so poudarili, da je bila ekipa slovenskih vojakih kuharjev ve?krat nagrajena na mednarodnih tekmovanjih, kot je denimo svetovno prvenstvo v kuhanju, kjer so dvakrat osvojili bronasto medaljo.
Sindikat obrambnega ministrstva je od SV in MORS zahteval odgovor na eljo po sestanku do minulega petka, sicer naj bi posegli po drugih oblikah sindikalnega pritiska. Vendar odgovora ni bilo. "Delodajalca smo ve?krat opozorili tudi na to, da so zaradi narave dela v obrambnem resorju potrebe po storitvah servisnih dejavnosti, med katere uvr?amo tudi kuhinjo, velikokrat druga?ne, kot je to v dejavnostih, ki se opravljajo od ponedeljka do petka. Zagotavljanje dostave hrane na oddaljene lokacije in terene je bilo e doslej povezano s tevilnimi teavami. Ne predstavljamo si, da bi zunanji izvajalec lahko za isto ceno zagotavljal storitev enako kvalitetno in v istih koli?inah," pravi Marjan Lah, izvrni sekretar za informiranje SMO. V sindikatu sicer razumejo nujnost racionalizacije javne uprave, vendar se je po njihovih izkunjah prenaanje obveznosti na zunanje izvajalce pokazalo kot neracionalna reitev in e ve?ji stroek za prora?unskega uporabnika. Prav tako so v bistveno slabi poloaj postavljeni delavci, ki so jih prevzeli zunanji izvajalci.
V Slovenski vojski pravijo, da sicer na?rtujejo oddajo priprave hrane zunanjim izvajalcem le v tirih vojanicah. Kolikni bodo prihranki, e ne vedo, saj e ni bilo javnih razpisov, ocenjujejo pa, da bodo privar?evali okoli petino sedanjih strokov. Vojaki kuharji iz privatiziranih kuhinj pa bodo dobili "prekomando", saj naj bi jih prerazporedili v druge kuhinje Slovenske vojske, ker za zdaj ne na?rtujejo prerazporejanja pripadnikov stalne sestave k zunanjim izvajalcem. "Zaradi ve?kratnega rebalansa prora?una za Slovensko vojsko smo sprejeli tudi razli?ne var?evalne ukrepe in racionalizirali tiste dejavnosti v vojski, ki so posredne za zagotavljanje temeljne dejavnosti. Zagotavljanje delovanja vojakih kuhinj v miru je sicer eden od pomembnih elementov za podporo delovanja, vendar smo ocenili, da bi jo lahko opravljale tudi za to specializirane organizacije, ki niso v sestavi Slovenske vojske. Prav tako je bil eden od vplivnih faktorjev tudi limitiran kadrovski na?rt za dopolnitev Slovenske vojske, ki ne omogo?a rasti, ampak je omejeno tevilo stalne sestave na 7600," nam je pojasnil tiskovni predstavnik SV Simon Korez. Sicer pa naj bi zunanji izvajalci za Slovensko vojsko e opravljali tevilne manje storitve, kot so servisiranje vozil, ?i?enje prostorov, avtobusni prevozi ter zagotavljanje prehrane v nekaterih vojakih objektih z malim tevilom pripadnikov stalne sestave